Illes Balears crea la categoria de tècnic/tècnica en educació física al seu Servei de Salut
Illes Balears crea al seu Servei de Salut la categoria de tècnic/tècnica en educació física com a personal estatutari de gestió i serveis, a la qual s’accedeix amb el Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport o titulació equivalent. Amb aquesta fita, gràcies a l’esforç de COLEF Illes Balears, en col·laboració amb el Consejo COLEF, la professió torna al sistema de salut, com estava fa dues dècades.
La nostra professió durant moltes dècades va estar incorporada al sistema de salut com a “personal tècnic no sanitari”. Tanmateix, fa dues dècades, amb la desaparició de l’INSALUD i la culminació dels traspassos de competències en matèria d’assistència sanitària a les comunitats autònomes, no se’ns tenia en compte a les categories de personal. Aquest oblit ha provocat, evidentment, problemes per a la contractació d’educadors i educadors físics esportius en centres sanitaris.
Ara tenim una molt bona notícia per a la professió. Illes Balears ha creat una categoria de personal estatutari al seu Servei de Salut al qual s’accedeix amb el Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport o titulació equivalent. Això és fruit de l’intens treball realitzat per COLEF Illes Balears des de fa més de dos anys, en què ha col·laborat el Consejo COLEF.
El Decret 26/2023 de 8 de maig, pel qual es creen noves categories de personal estatutari a l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, publicat el 9 de maig de 2023 al Butlletí Oficial d’Illes Balears al seu article 8 crea la categoria de tècnic/tècnica en educació física i diu així:
« 1. Es crea la categoria tècnic/tècnica en educació física com a personal estatutari de gestió i serveis de larticle 7.2.a (apartat 1r) de la Llei 55/2003. 2. Grup de classificació: subgrup A1. 3. Titulació exigida per accedir: grau a Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport o un títol universitari oficial equivalent que, d’acord amb els plans d’estudi vigents, habiliti per exercir les activitats de caràcter professional relacionades amb les funcions assignades a la categoria. 4. Funcions: Analitzar, planificar, implementar, controlar i avaluar de manera tecnicocientífica l’exercici físic com a instrument complementari i integrador als tractaments de caràcter sanitari d’acord amb les pautes, les recomanacions, el criteri i/o la prescripció dels professionals sanitaris.Assessorar i orientar els pacients a la pràctica fisicoesportiva més adequada al seu estat de salut d’acord amb les pautes i les recomanacions de la resta de professionals sanitaris.Participar en la promoció i la protecció de la salut de les persones garantint que leducació física, lactivitat física i lesport es facin en condicions adequades.Qualsevol altra funció relacionada amb les anteriors per raó del seu contingut i finalitat. 5. Retribucions: les mateixes que corresponguin a la categoria de tècnic/tècnica superior d’administració i gestió ». |
El COLEF Illes Balears i el Consejo COLEF s’alegren que els educadors i educadors físics esportius de nou tinguin un lloc com a personal dels serveis de salut. Això, d’una banda, oferirà seguretat laboral a qui fins ara havien de dependre de la contractació a través de fundacions o universitats per desenvolupar programes d’exercici físic als centres sanitaris. A més, el que és encara més important, beneficiarà la ciutadania, perquè permetrà la consolidació de molts projectes i l’impuls de serveis d’exercici físic amb un enfocament molt més integrador i interdisciplinari a favor de la salut pública, atès el seu establiment a l’àmbit sanitari.
França, Brasil o Austràlia són alguns exemples de països que han integrat jurídicament els professionals de les Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport dins l’àmbit sanitari. L’objectiu del Consejo COLEF és que totes les administracions autonòmiques, i l’estatal, repliquin aquests models perquè la prescripció d’exercici físic aquí esdevingui capdavantera mundial.
En definitiva, la creació de la categoria tècnic/tècnica en educació física com a personal estatutari de gestió i serveis del Servei de Salut és un primer pas per tornar a la professió la situació jurídica que la reconeixia com a sociosanitària. Sens dubte encara queda un llarg camí per recórrer en el qual els col·legis professionals han de ser-ne protagonistes.
+info: Colef Illes Balears. Consejo COLEF.
Leave a Comments