La UVic, el 2015 va iniciar la col·laboració amb Osonament, que és un centre de salut mental d’Osona encarregat de fer un seguiment de la gent amb trastorns mentals greus però que estan estables, és a dir, amb malaltia crònica. I es va començar per evitar la inactivitat física a conseqüència de la malaltia. Una tasca que després de tres anys es va integrar com un servei més de l’entitat i en què la graduada en CAFiE finalment ha passat a la plantilla, com a nova veta laboral. I la realitat és que “quan ens proven, ja no ens deixen anar”, recorda Anna Puig.

I actualment, la UVic i el COPLEFC col·laboren per posar a l’abast un programa d’activitat física per a persones que ingressen a les unitats mentals dels hospitals, concretament a l’Hospital General de Vic. Cal tenir en compte que aquestes unitats dels hospitals són unitats tancades, on ingressen pacients amb brots aguts, que  comporten estades de dues, tres o quatre setmanes.

Concretament, s’hi integren píndoles de 30 a 45 minuts d’activitat física impartida per un/a EFE, a qui li és permesa l’entrada i treballa en grups reduïts, de 3-4 persones. Un programa absolutament adaptat, ja que la funció en aquest context és, a més de permetre el sentiment d’estar actiu físicament, distreure la ment dels pensaments negatius.

I això referma la significació de l’activitat física en la millora també de la salut emocional, un component cada vegada amb més pes.

+info: Osonament i Anna Puig Ribera (col. 8989), coordinadora UVic GREAF